MotoMania
Experience through my eyes, pengalaman mengikut perspektif saya

Hi Cam untuk moto anda

Assalamualaikum.

Lama x update blog, password terlupa nasib baik boleh retrive semula, alhamdulillah.

Ok feed kali ni, saya nak bercerita mengenai hi-cam. Selalu 4strokers memang memerlukan cam yang berprofil tersendiri untuk meningkatkan prestasi moto. Contoh saya sendiri, bnyak cam dah saya try, cam after market, cam potong, cam custom. Tp setakat ni, cam custom dgn cam potong memang terbaik. Sebab apa, pasal cam yg dibuat tu ikut spec moto kita. Cam tu kita sorang je yg pkai, org len buat cam untuk ikut spec moto mereka.

Perhatikan bonggol sebelah kiri, sudah di lay supaya nipisCam ada dua bonggol, dan bonggol ni lah yg menentukan masa bukaan valve samada lama atau sekejap. Teori yg agak kampung yg saya faham, bonggol tinggi akan jadikan valve bukak lebih lama, so pembakaran terjadi lebih lama.

Tapi satu perkara yg susah nk kita fahami, sal degree cam ni, maksudnya bape tinggi bonggol cam tersebut. kalau kita beli cam after market cntohnya brang Ride-it, Shark atau sebgainya, dekat packaging dia bukan ada tulis degree cam tersebut. So kalau rajin ukur lah sendiri ye. Hehe.

So, hi cam ni salah satu cara untuk meningkatkan kuasa moto. Cuma kita perlu pilih cam yg sesuai untuk dipasang. Selalunya pomen akan tau, seperti mereka ini ada kuasa psikik, haha. Mereka tau cam spec yang mcm mana sesuai dgn moto kita.

6 Responses to “Hi Cam untuk moto anda”

  1. mana nak dapat benda tu..

  2. Hi Cam aftermarket kat kedai sparepart moto bnyak jual, lebih2 lagi kedai yg jual aksesori la, mcm2 jenis.
    Tapi kalau nak yg ikut spec moto, boleh rujuk entry berkenaan KL One Motorsport

  3. nak tnye .. hi cam ape yang sesuai untuk motor honda dash 110 . . agak2 ade tak ?

    -Zac-

    • Moto baru2 ni x pasti la bro, zaman saya xda lagi honda dash. Tapi bleh cek kedai spepat, slalu brg moto honda bersepah

  4. cam custom ni mcm mane…budak baru bljr,hehe

    • Cam custom ni, kita beli cam standed kat kedai, then antar kt foundry suh dia custom bonggol dia. Dulu saya buat dkt perak


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: