MotoMania
Experience through my eyes, pengalaman mengikut perspektif saya

Minyak Hitam Diesel Untuk Tugas Berat #1

Assalamualaikum.

Kali ni saya akan memberi sedikit info mengenai Heavy Duty Engine Oil (HDEO). Ok, sbg pengguna motosikal penjagaan mnyak hitam amat penting. Lebih2 lagi moto yg dah dimodify, lebih ‘manja’ dari yg asal. Btol ke? Anda lebih tau moto anda. haha.

Bnyak myak itam yg ada di pasaran dari yg serendah rm10 smpai la ke berpuluh ringgit. Brand pun dh mcm2 skg ni, Rockoil la, JTX la (saya dulu pkai castrol botol emas jek). So kita bnyak pilihan nk pilih minyak itam ni, cuma nak tau bajet je, banyak ke tak kan? Btol x?

Saya dapat bnyak info dari forum tempat saya selalu lepak (lepak je, bukan post pon, x cukup otai nk post2 ni,hehe). So dari situ mind saya terbuka sikit bila bercakap mengenai minyak itam moto ni, rupanya minyak itam lori aka enjin diesel pun boleh guna di moto. Mula2 memang rasa sangsi jek nak pkai, tp bila dah mula pakai memang terasa beza. Ini bukan sebab psikologi saya, kerana saya dh pkai berbotol2 minyak itam diesel ni. Performance memang smooth, tak melampau kalau saya cakap lebih kurang pkai minyak fully sintetik.

Kat bawah ni antara mnyak itam diesel yg bleh dicuba.

Shell Rimula R3X <——————– yang ni dah berbotol2 saya pakai.

4 Responses to “Minyak Hitam Diesel Untuk Tugas Berat #1”

  1. biar betik bro? boleh ke? tak effect gearbox? tak effect gasket? bocor etc…..

    tak percaya laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa😀

  2. ini betol bukan cobaan lg..sy dah test kat lc135..shell rimula r3x 15W-40 smooth…lg1 save sampai 3000km, bru tukar…seliter baru rm15.60..

    • Pada pembaca yang lain, ni ha feedback pengguna minyak hitam lori Shell Rimula R3X, bukan tipu. Xdenye nk rosak pakai myk itam lori, harga jimat tapi rasa mcm pakai minyak fully synthetic.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: