MotoMania
Experience through my eyes, pengalaman mengikut perspektif saya

Riding Gear

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hallo bro, nak kemana tu? Johor?

Jauh nampak, riding gear  jangan lupa ok!

Selalu apa yang kita nampak bagi penunggang moto? Ride sambil berselipar, seluar track, helmet MS 88 yang menjadi ‘fenomena’. Kalau diikutkan, memang sangat2 bahaya ride moto dengan hanya berselipar, seluar lembut, dan helmet yang tidak kurang macam kulit telur tu. Nyawa melayang tak dapat diundur semula wahai abang2 dan kakak2 sekalian.

Kelengkapan menunggang memang saya rasakan agak ketinggalan bagi scene rider di Malaysia. Selalunya rider moto berkuasa tinggi aka superbike yang lebih menitikberatkan riding gear ni. Yelah kita boleh tengok sendiri bagaimana outfit mereka bila menunggang. Sebenarnya kita sebagai penunggang moto cub pun perlu melengkapkan diri dengan riding gear. Rasionalnya kita berada di atas mode pengangkutan yang sama, dua roda dan kita terdedah pada bahaya yang sama.

Sebagai permulaan, gunakanlah helmet muka penuh/fullface (FF) ketika menunggang. Pelik bukan? Ride moto cub ada hati nak pakai helmet ff? Pedulikan kata2 orang, keselamatan kita adalah tanggungjawab kita sendiri. Jika kita perhatikan, di Indonesia, Filipina penggunaan helmet ff sudah amat luas di sana, tidak ada apa yang janggal.

Kedua, riding jacket. Saluti banda anda dengan riding jacket yang teguh buatannya. Contoh yang terdapat di pasaran, Alpinestar dan pelbagai lagi beserta lingkungan harga yang memenuhi kemampuan kita.

Riding boot, lindungi kaki anda dengan sepatu yang sesuai. Riding boot merupakan salah satu caranya. Hanya taip sahaja di dalam wb browser anda, dan nah, anda disajikan dengan pelbagai mode belian. Malah semakin banyak kedai2 yang menjual aksesori penunggang.

Sarung tangan. Bayangkan jika anda hendak berkahwin, tapi jari jeamri anda semua sudah kene potong. Ha, nak sarung dekat mana? haha. Satu perumpaan yang sangat radikal. Lindungi tangan anda dengan sarung tangan supaya apibila kekasih anda memegang tangan anda, masih terserlah kelembutannya seperti menggunakan losyen Baby Johnson, haha. Jangan lupa ya.

Jangan lupa baju hujan juga ok!!

Der, rider, rider jugak der. Duit modi moto boleh keluarkan, tak kan untuk safety diri lu tutup sebelah mata je der??

No Responses to “Riding Gear”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: