MotoMania
Experience through my eyes, pengalaman mengikut perspektif saya

CDI RACING

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pelik betul, sejak akhir2 ni selalu je buat feed baru pagi2 buta. Sekarang dah 2.19 pagi hari Ahad. Mungkin kerana faktor idea yang tiba2 datang seperti paip bocor atau pun mode yang tiba2 mengetuk pintu hati. Haha.Ok, tinggalkan semua kata puitis ini mari kita lebih serius.

Sebelum ni, saya sudah menulis mengenai modifikasi melibatkan enjin. Big bore block, skimmed head, gearbox potong dan akan datang ada lagi yang akan saya tuliskan. Sekarang saya akan tulis mengenai CDI pula.

Feed kali ini menyentuh pada bahagian elektronik dan elektrik sistem moto. CDI (Capasitor Discharge Ignition) inilah yang menentukan timing spark untuk spark plug. Ada setting advance , ada setting retard. Di pasaran sekarang ada banyak CDI after market ni. Macam2 jenama dan tak kurang juga harganya.

CDI aftermarket boleh diset dengan pelbagai map. Map inilah yang menentukan bagaimana sistem elektronik dan elektrik moto kita berfungsi. Bila api akan spark, timing yang keberapa, macam2 lagi. Kompleks sebenarnya sistem CDI ni, melainkan kita sendiri kaji map2 yang melibatkan moto, elektrik, arus dan sebagainya.

Tapi jangan lupa bila kita pasang CDI racing pada moto, cut-off sudah tiada lagi. Maknanya enjin beroperasi tanpa ada halangan. Pengeluar menetapkan cut-off untuk menjaga hayat enjin dan paling penting nyawa kita sendiri. Bila sudah tiada cut-off, memang enjin betul2 bekerja. Tapi jangka hayat enjin? Anda tahulah sendiri, kerana moto anda, anda yang faham.

CDI dari keluarga BRT (Bintang RAcing Team Indo)

CDI Cheetah Programmable (Indo juga)

Selector untuk pilih map

Regulator

No Responses to “CDI RACING”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: