MotoMania
Experience through my eyes, pengalaman mengikut perspektif saya

Drag Racing

Hmm, agak lama saya meninggalkan blog saya ni kan. Maklumlah, saya agak sibuk menyiapkan assignment yg berlambak-lambak di atas meja saya tu.

Ok lah, pada sisipan kali ini, saya berminat untuk menyentuh tentang ‘drag racing’. Di Malaysia ni, rasa-rasanya, race yang seperti ini agak popular juga. Kalau tidak, masakan ada Jempol Drag Race yang terkenal tu. Di litar Sepang pun, penah menganjurkan siri ‘Drag Race” ni.  Rajin-rajinlah menyelongkar internet untuk tahu dgn lebih lanjut. (alamak, bukan aku ke yang patutnya sediakan semua maklumat???)

Selalu kita dengar acara drag race yang diadakan di litar Jempol kan? Tapi sekarang, skuter pun sudah ada drag race mereka sendiri. Selalunya, acara ini dianjurkan di Putrajaya tapi bukan hanya untuk skuter, tapi motosikal jenis lain jugak ok.

Motosikal drag race ni, selalunya dibuka semua body partsnya untuk menjadikan motosikal tersebut lebih ringan. Modifikasi yang dijalankan pun, sangat ekstrem, bukan setakat ubahsuai untuk lumba haram tue.(oopps!!). Bayangkan sistem penyalaannya sahaja sudah mencecah ribuan ringgit. Pernah seorang rakan dari Kelantan, memberitahu bahawa, seorang mekanik menghabiskan sekitar RM7000 untuk sebuah motosikal drag race ini. Gear boxnya sahaja ditempah khas dari Thailand, dengan kos RM1500. Baru satu komponen, belum masuk komponen yang lain lagi.

Sekiranya ada acara drag race ini di tempat anda, jangan ketinggalan untuk menyaksikannya ok.

No Responses to “Drag Racing”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: